Kari Poter i Nastavnica iz Vlaške Magije (III Deo) / By Ringechpil / Biseri pišu kolumne

DRUGI DEO KNJIGE MOZETE PROCITATI >OVDE<
 
V
Nazad na Hogvorcu, dok je Hagrid u ogromnoj bačvi gazio po prikupljenim superupijajućim ulošcima, kao po ubranom grožđu, Vevvy je po njima posipala zdrobljeni gips kljuna labuda, objašnjavajući prisutnima simboliku ove ultimativne vlaške mađije. Kako je u pitanju mađija prizivanja, deo gastarbajterskog gipsanog labuda bi trebalo da simbolizuje rodnu grudu koja bolno i jako priziva gastarbajtersku napaćenu dušu u tuđini. Menstrualna krv, jedan od najčuvenijih sastojaka vlažke mađije, je u ovom slučaju predstavljala takođe jednu otadžbinu, otadžbinu koju smo imali pre svake druge otadžbine – takoreći majčbinu. Konačno, lični predmet je služio da se označi osopa koja se ovom mađijom želi prizvati. Sve je spremno. Veky naredi svima da se sakriju iza zavesa i započe brzo izgovaranje komplikovane bajalicu i u bačvu ubaci lični predmet – udžbenik iz solfeđa. Litri crvene tečnosti krenuše najednom da se komešaju i ugibaju, formirajući čovekoliku figuru. U sred bačve stajala je žena pokrivena neprozirnom crvenom opnom. Veky pusti snažan mlaz vode iz svog štapića na ovu figuru, konačno otkrivajući identitet svoje arch-hejterkinjakinjakinje. Bila je to Emilija Popadić. – Emmyly, nisam očekivala da ćeš od moje klupske drugarice iz gimnazije ispasti takva fuksetina, toliko željna da mi se posere u život.
– Danice, draga školska moja, ne smeš ovo da shvataš lično. Jednostavno, pogodno si se uklopila u plan našeg Mračnog Lorda. Vidiš, Dambldorova skandalozna odluka da te zaposli na Hogvorcu, da u nastavni plan uvede te nižerazredne provincijalske magijske veštine izazvala je strašno negodovanje među čarobnjačkom konzervativnom aristokratijom. Plan je bio okrenuti to nezadovoljstvo u našu korist, i kroz provokaciju anonimnim i prostačkim porukama uvući te u kakav skandal koji bi rezultirao tvojim izbačajem iz Hogvorca. Upražnjeno mesto bi, onda, pod pritiskom uticajne zajednice Mračnom Lordu odanih čarobnjaka-aristokrata, Dambldor morao dodeliti meni kao predavaču Latinskih Inkantacija. Te mračne ali uzvišene discipline u kojoj nema vezivanja i razvezivanja crvenih i crnih konaca, nema tucanih zuba i rendanih kosti, nema kristalnih kugli i nema gledanja u bob; te visoke veštine koja zahteva preciznost, red reči pri izgovaranju čini i harmoniju u mislima. I tako, sa te pozicije, infiltrirala bih Lordove ljude u Hogvorc, i onda bismo kidnapovali Kari Potera da naš Mračni Lord izvrši svoju vendetu nad njim. No, evo me ovde i ranije nego što sam očekivala.
– Ma ima bre i da letiš odavde dok si rekla ‘salonski stan’.
– Ko ima da leti iz Hogvorca, to tek treba da vidimo!
Emilija izgovara nešto na latinskom, oko nje se stvaraju oblaci garavog dima iz kojih izlaze smrtožderi. Kraj nje se stvori veštica sa dugom crnom loknastom kosom.
– Danice, draga, da te upoznam: moja kći, Lid Violeta, u čarobnjačkom svetu poznatija pod smrtožderskim imenom: Bellatrix Lestrange. Plod moje nesretne ljubavi sa Girom Moravcem, jedini put u životu kada sam sebi dozvolila da me opčini prostakluk. Zapravo, bila sam zaljubljena u mnogo većeg mangupa, u jednog pravog pravcatog provincijalca – Herr Žiku Pavlovića, ali ga nikako nisam mogla odvojiti od one callashturae vulgaris, Dare… te sam tako završila sa Girom. Ipak, nisam Dari ostala dužna; onaj njen tragični pad sa terase – to sam joj ja bacila jednu adavu kedavru. No, dosta priče! Vreme je da zauzmemo Hogvorc i konačno zavedemo red.
Na Vevycyn znak, Dambldor, Naky, Kari i ostali iskočiše iza zavesa, zaskočiše smrtoždere i, nakon napete bitke, poraziše ih. Sve smrtoždere su poslali za Zabelu, a Emilija je trebala na Javnom Servisu javno priznati svoj poraz od strane Danice. Ne bi li privukli što više publike, odlučeno je da se nasnimi nova epizoda Boljeg Života u okviru koje bi Emilija ovo priznala.
 
VI
*Transkript ključne scene priznanja*
EMILIJA (svirajući Šopena): Violeta kćeri, hajde dođi da mi okreneš list. VIOLETA: Joj mama, pa ne mogu, svakog trenutka treba da naiđe Herr Žikin unuk Miža, topli obrok da mi uruči.
U stan ulazi Miša i otvara kutiju za violinu. Iz nje izlazi Vevvy Danny, izgovara #fiftišejdz čime magičnim konopcem vezuje Emiliju i kći joj za Kaljevu Peć. Emilija se znoji od vrućine, do neizdrža, i konačno priznaje kako umesto katedre na Hogvorcu zaslužuje klupu u Zabeli sa ostalom palom družinom Mračnog Lorda, i kako je celog života zavidela Danici na njenim uspesima i slobodnom duhu, još od gimnazije, pa je zbog toga pokušala da joj smesti. Bezuspešno. I da Danica, kao superiornija čarobnjakinjakinja, treba zauvek da ostane na Hogvorc i predaje vlašku magiju.

 

KRAJ

 

Podelite
  • 85
    Shares