Kari Poter i Nastavnica iz Vlaške Magije (II Deo) / By Ringechpil / Biseri pišu kolumne

PRVI DEO KNJIGE MOZETE PROCITATI >OVDE<

 
III
„Videćemo ko će ostati bez duše“, zacikta Vevyka, pa iskoristi veze koje ima sa državnim vrhom da se pošalju dementori iz Zabele na Zadrugu, da malo jure Vejčyne kejtere i dušmane po novoizgrađenom lavirintu tamo. Već je narednog dana sevalo na naslovnici Dezinformera: NAJEZDA DEMENTORA U ZADRUGI! ZORICA MARKOVIĆ ODBRUSILA: “NASISAJTE MI SE PI*KE, MAMICU VAM DUŠEVADNIČKU!” (MAGIČNA ANIMIRANA FOTO) Samozadovoljno cupkajući ka svom kabinetu uvide da ovog jutra ipak neće tako lako ući unutra. Masa učenika blokirala je prilaz. Svi su se tiskali da pročitaju novi krvavi tekst ispisan na vratima:
Predraga moja Sciurus Vulgaristkinjakinjakinjo, Slabo pogađaš. Poslala si Dementore na pogrešnu adresu. Šta se desilo sa čuvenom balkanskom proročicom-dominatorkom? Vinjak? Za dobrobit Hogvorca, možda bi bilo prikladnije da te Dambldor prebaci na poziciju za koju si kompetentnija; npr. za predavačicu iz Poznavanja Prirode i Kurcy. Poy.
 
Još nije ni stigla da dođe pri sebi od šoka, ali je jasno mogla da vidi Malenu Jadnycu kako na sve četiri trči prema njoj i ciče: “Nasnice Danice! nasnice Danice! prof direktor Dambldor Vas hitno zove u svoju kancelariju hitno hitno da mu se javite hitno!” U svojoj kancelariji, sa umorom na licu, Dambldor je sedeo i čitao poštu. – Veky, ovo što se danas dogodilo, veliki je poniz za Hogvorc. – Dambdy, ja, ovo, …
– Veky, ja tebe izuzetno poštujem i mislim da si vrlo ok i kao veverica i kao vračarica; i ne moraš meni ništa da objašnjavaš, ja verujem da si ti u pravu i da su sve one skarednosti neosnovane prozivke. Ali drugi ne veruju. (uzima neko random pismo sa gomile i kreće da čita)
“Ovo je zaista nečuveno! Da Moju Kći vračanju podučava osopa nesposobna da predvidi koji joj dušmanin radi iza leđa! To što nam decu svake godine vodite na Rtanj, a obećavate Stounhenđ, to sam i gutala. Ali ovaj neprofesionalizam… Na kraju, zašto je Moja Kći uopšte obavezna da izučava te prostačke veštine? Na vašem mestu, razmislila bih dobrano o promeni kurikuluma, ako i dalje držite do toga da Vam Hogvorc bude ’prestižna institucija svetskog glasa’. ”
 
– Pritisak je ogroman, Veky. Dajem ti mesec dana da razmisliš i nađeš način da odbraniš svoju čarobnjačku čast i vratiš ugled škole na staro. Nadam se da me razumeš. Ali na cedilu te ostaviti neću. Evo, vidi ovu brošuru. To ti je jedno osiguravajuće društvo, traže nekog da im radi promociju i prodaju osiguranja od štete izazvane vlaškom magijom. Mogu da te preporučim, ako se ovde stvari ne poprave. Oky Veky? – Oky Dambdy.
 
IV
Vevčy je sada lako mogla da uzme kristalnu kuglu, pirinač ili štogod, te jasno utvrdi identitet tajnog kejtera i time pokaže razjarenim roditeljima da nije šarlatanka. Ali za tim nije bilo potrebe: kejter (tačnije, kejterka!) je vrlo jasno odala svoj identitet u drugoj poruci.
Plan je bio da se ta kejterka summonuje direktno u Hogvorc i tu zaskoči, na domaćem terenu. Danica je nameravala da za to upotrebi veoma veoma jaku vlažku mađiju, koja je zahtevala tri sastojka. Prvi je bio neki lični predmet kejterke, što je Danny već posedovala. Drugi: ogrome količine menstrualne krvi, sakupljene u noći punog meseca. U tu svrhu na Hogvorcu je bilo organizovano veliko sakupljanje menstruacije, a Hagrid je bio zadužen da ide okolo, deli i sakuplja magične superupijajuće uloške. Nažalost, tj. na sreću, Dančy je brzo uvidela da se ovim putem neće sakupiti dovoljna količina. Tu joj je u pomoć pristupila Naky, tako što je organizovala prikupljanje i u svojoj kondpaniji. Optimistični polet da će se nakupiti dovoljno pre no što se mesec ojede pokvarila je Kermijonina računica: trebalo bi angažovati dodatne snage, i to baš baš još. Kimi se odazvao i mobilisao svo menstrualno-sposobno ženskinje Severne Koree na obavezno prikupljanje. Dame koje to trenutno nisu bile u mogućnosti da pruže morale su da predaju 1,5l isplakanih suza, a muškarci 2l, zato što nemaju pičku za ovaj Plemeniti Poziv.
Zauzeta praćenjem prikupljanja, Vekylly je morala da uputi svoje najbistrije učenike, Kermijonu i Karija, da joj dobave treći sastojak za mađiju: kljun gastarbajterskog gipsanog labuda. Samo, kljun ovog labuda je morao doći iz kuće vrlo posebne gastarbajterske porodice: porodice Mike i Gibe.
Prijateljstvo Danice sa njihovom materi bilo je dovoljno da se Kari i Kermija upute na pravu adresu, i da ih keva Gibina (i Mikina) primi u svoju palaču izgrađenu novcima zarađenim od izvođenja putzenmagije na bečkom dvoru. Ipak, da bi dobili kljun labuda, Kermijona i Kari su morali da polože Ispit Raspoznavanja Mike od Gibe (ili Ispit Raspoznavanja Gibe od Mike, kako vam drago). Dato im je bilo nedelju dana da se, kako znaju i umeju, pripreme za ovaj ispit. Nakon toga pred njih će biti izvedeni blizanci Vasić, potpuno istovetno doterani i odeveni, a Kari i Kermi će morati da odrede ko je ko. Kada je Kariju, vucibatini čiterskoj, prošla kroz glavu misao da nekako prokrijumčari aparat za razlikovanje Gibe od Mike, ostavljenog mu od ćaleta u amanet, dobili su upozorenje da ako budu varali na ovom ispitu, ima odma da završe kao gipsani lavovi na kapiji.
Prošlo je nedelju dana besomučnog gledanja, premotavanja i zumiranja starih snimaka Velikog Brata i Druge Zadruge, da bi se uočile sve razlike koje bi potpomogle MiG identifikaciju. 24/7 neprekidnog proučavanja Mike i Gibe. Mika. Giba. Mika. Giba. Mika. Giba. Giba. Giba. Mika. Giba. Mika. Giba. Mika. Giba. Giba. Giba. Mika. Giba. Mika. Giba. Mika. Giba. Giba. Giba. Giba. Mika. Giba. Mika. Mika. Giba. Giba. Giba. Giba. Mika. Giba. Mika. Mika. Giba. Giba. Giba. Mika. Giba. Mika. Giba. Mika. Giba. Giba. Giba. Mika. Giba. Mika. Giba. Mika. Giga. Giba. Giba. Giba. Mika. Giba. Mika. Mika. Giba. Giba. Giba. Giba. Mika. Giba. Mika. Mika. Giba. Giba. Giba. Mika. Giba. Giba. Giba. Mika. Giba. Giba. Giba.
Na kraju, došao je čas da se polaže ispit. U mračnoj sobi osvetljenoj slabom svetiljkom, na jednoj strani stajali su Kermijona i Kari, na drugoj blizanci, u vazduhu pitanje: ko je ko? Minut ćutanja i bezuspešnog proučavanja učinio je Karija jako nervoznim, i on odluči da prekine tišinu odgovorom. bilo kakvim odgovorom. samo da se agonija završi. ionako su šanse pola-pola. valjda će ga usrati, kao što ga je usralo da dvaput preživi Voldemorov napad, i kao klinja, i onaj u metrou. Baš kad je krenuo da lupi odgovor, ču Kermijonu kako izgovara #tišinatamo i oseti da ne može da razdvoji usne, kao da su zašivene. Nije mogao da izgovori ni reč. Kermy ga je zamađijala kako ne bi izlanuo pogrešan odgovor i upropastio sve. Jer, kako je zaključila, bilo koji Karijev odgovor bio bi pogrešan: nijedan od dvojice blizanaca nije bio niti Mika niti Giba. To jest, svaki od njih je bio istovremeno i Giba i Mika. Mikagiba. Gibamika. Jer: bili su to u pitanju klonovi, a ne blizanci.
Kermiona je bila u pravu. U potvrdu njenog tačnog odgovora jadnu svetlost sijaličice zamenilo je blještavilo reflektora. Sada su mogli jasno da vide kako se pred njima prostire ogromna hala, ispunjena stotinama Mikagibi. Pred Kremijonom i Karijem izađe jedan od njih i predade im kljun gipsanog labuda. Svesrdno mašući, armija Gibamika klonova ih isprati za Hogvorc, obećavajući im pomoć u borbi protiv Voldemora, jer ih je sve oduševila Kermijonina pronicljivost.

 

Podelite
  • 97
    Shares