Kari Poter i Nastavnica iz Vlaške Magije (I Deo) / By Ringechpil / Biseri pišu kolumne

Odmalena su Veverici Danici punili glavu pričama o korenima njene čistokrvne beogradske čarobnjačke porodice, te da bi se zbog toga trebala držati podalje od provincijskih mađijskih veština poput vlaške ili bosanskodođoške. Sve te priče bi postajale još napornije kada bi primetili da se Dančy odaje tim veštinama, tako nedostojnim za krug 2¾ke. Kao onda kad su je uhvatili kako, umesto da vežba ispravno akcentovanje čini, iliti izučava Mahanje Štapićem za Mlade Dame po sistemu Vere Čukić, ona se igra Kasandre sa decom služinčadi i, u ulozi Dorinde, proriče im sudbinu. Ni školovanje u Trećoj Čarobljačkoj nije uspelo da iz nje izbije interesovanje za magijski folklor, na žalost i srdžbu rodbine i porodičnih prijatelja.
Nedugo po završetku gimnazije Veyči otkriva strogo čuvanu porodičnu tajnu: da njena familija i nije baš toliko čistokrvna koliko se time diči. Naime, Veyčina prababa je bila vlaška vračara, toliko moćna, da je uspela da se uvuče u beogradske visoke čarobnjačke krugove i tu zavede Veyčinog pradedu. Zbog ovog otkrića sukob sa Dančynim roditeljima kulminira i oni joj postavljaju ultimatum: ako o ovom bude ćutala zauvek, obezbediće joj dobro dalje školovanje, posao, itd… u suprotnom, može da se tornja iz vile na Dedinjy. Verna svojim interesovanjima, Veky se pakuje i seli kod svojih rođaka iz pograničnih šuma na nadomak Rumunije.
Da bi zaradila za lešnik, Dany je našla posao u lokalnoj televiziji Kladovo, u emisiji za mađišurske recepte Rasol i Čini. Posao je bio daleko od glamuroznog, jer bi prikazivali samo Vekycine dlakave kandžice kako idu od posude do posude, dok unjkavi monotoni glas naratora obrazlaže: „… i onda kosti pacova što sitnije izmrvite zajedno sa trulim zubom profuknjače koji ste joj izbili na vašaru u Velikoj Vrbici, dok vam se u buretu kiseli rasol sa opušcima cigareta njenog brata rođenog. Ovom vradžbinom ćete izazvati veliku bruku i sramotu u suparničkoj porodici, a ako vrlo vešto pripremite sve, možda uspete da summonujete i Karamelu.“
Ne bi Vekkyly nigde ovim tempom dogurala da nije, jedinstvena u svetu, započela da se bavi narodnom fjužn mađijom. Već njen prvi recept: Vudu Kulen je uzdrmao veštičarsku scenu. Umesto da zabadate iglice u kejterevu vudu lutku, samo protrljajte kulenom neki njen deo, i kejtera će na istom mestu vrlo neizdrživo da zapeče i zasvrbi. Zažarite kulenom leđa lutke: i kejter će krenuti da se koprca kao mačor dok češe leđa o asfalt; kejterka Vam preotela badoo-dejt samo zato što je bolje nabacila filter, taj digitalni puder, umesto Vas? znate šta treba trljati…
Ubrzo stižu pozivi da se učestvuje u jutarnjim programima i VIP rijalitijima, gde otkrivaju njen neverovatan talenat za proricanje i gledanje u kristalnu kuglu. Svoj sledeći veliki korak u karijeri napraviće po učestvovanju u talk showu sa uživo uključenjima – Narod Pita. Žustru raspravu između Vekice Danice i Vekice Rivas oko toga koja od njih dve bolje baca tarot, prekinuće dubok i brundav glas jednog gledatelja. To će biti Hagrid. Pozdraviće sve u studiju, a posebno Vevericu Danicu, reći da joj u tarotu i proricanju uopšte nema ravne i iskoristiti ovu priliku da je, u Dambldorovo ime, pred celim narodom, pozove da predaje u Hogvorc. I tako danas imamo Vekyly kao nastavnicu vlaške magije. No, ono što će se desiti na Hogvorcu zapretiće da zbaci Vekycinu karijeru sa koloseka i ukalja njeno ime.
II
Veky je za taj dan isplanirala nastavnu jedinicu Devojačka Kletva. Ova kletva je jedan pravi školski primer vlaške fjužn magije, jer pored seckanih nalivenih noktiju devojke što je ostavljena bila,
treba upotrebiti i rendano kamilje stopalo. Kad devojka na ovaj način prokune grešnika što je ostavi bez reči, može da spava sa mirom na duši, znajući da će ovaj početi da se s tugom druži tad i luta ko ptica slomljenih krila, dok vino rane mu leči i pijan tako skandale pravi. Naravno, zbog finansijskog plana Ministarstva za Mađiju, Rijalitije i Evroatlantsku Integraciju Kacabaća, kojim je novac namenjen obrazovanju preusmeren na izgradnju kaznenog lavirinta u najnovijoj Zadruzi, Hogvorc nije mogao priuštiti kamilja stopala za ovu školsku godinu. Zato je Danny morala ovaj put da pripremi Devojačku Kletvu Lite koristeći stopalo nekog šumskog kopitara, umesto kamiljeg. U tu svrhu se Malena Jadnyca (a.k.a Bandby) dobrovoljno prijavila da malo sastružu sa njenih papaka, a zauzvrat da dobije šansu da odgovara za 1+.
I dok su svi tog časa čekali zakasnelu Jadnycu da se pojavi i krenu sa struganjem, ona zadihana i zajapurena ujuri u učionicu: “Nasnice Danice, Nasnice Danice! Neka vandalkinjakinjakinja je nešto strašno strašno ružno i strašno strašno bezobrazno napisala na zidu hodnika i misim da se odnosi na Vas, Nasnice Danice!” Iz učionice izjuriše svi, prateći Jadnycu, i dođoše do zida sa kobnom porukom ispisanom krvlju:
Pod okriljem kamera i noći Ena Marku tiho šapće – svrsxhi!
Polukrvna Vlajno, žaoku osvete moje osetićeš ti na dusxhi!

 

KRAJ PRVOG DELA

Podelite
  • 196
    Shares